30. januar 2010

Enkel fiskegryte


4 porsjoner

800 g frossen torsk
1/2 purre
1/2 (liten) rød paprika
smør/olje
1 dl matfløte
1 dl melk
(evt. litt maizena)
200 g reker
salt/(hvit)pepper

Fres finskåret purre i litt smør/olje. Tilsett finhakket paprika. Hell i melk og fløte, kok opp og smak til med salt og pepper. Del torsken i store terninger og la den trekke i sausen i ca. 10 minutter til den er gjennomkokt. Tilsett rekene i sausen og la dem bli varme uten å koke. Server med kokte poteter og ruccula.

Greske kjøttboller med tzatziki og stekte potetskiver


4 porsjoner

500 g kjøttdeig
1 løk
1 egg
3 fedd hvitløk
1 ts oregano
1 ts basilikum
1 ts spisskummen
1/2 ts chilipulver
2 ts paprikapulver
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss potetmel
1 dl yoghurt naturell

1 boks hermetiske tomater med chili
6 kokte poteter

Tzatziki:
1/2 slangeagurk
1 fedd hvitløk
4 store ss yoghurt naturell
salt og pepper

Tzatziki: Riv slangeagurk grovt og strø over litt salt. La stå i 10 minutter. Klem så ut væsken som dannes og hell den av. Tilsett yoghurt og hvitløk og smak til med salt og pepper.

Bland kjøtt med krydder og potetmel, tilsett finhakket løk og hvitløk og til slutt yoghurt. Rør godt. Stek små kjøttboller i en panne. Tilsett hermetiske tomater og et par klyper sukker. La stå og surre ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper.

Del de kokte potetene i skiver og stek dem lett i en panne. Server dem ved siden av kjøttbollene sammen med salat og tzatziki.

Kyllingwok med guacamole


Litt uvanlig for meg å servere guacamole ved siden av wok, men det var godt det også!

4 porsjoner

4 kyllingfileter
1/2 blomkål
1 brokkoli
2 gulrøtter
1/3 purre
1 rødløk
6 sjaminjonger
12 sukkererter
salt
pepper
litt soyasaus

Guacamole
1 avocado
1 fedd hvitløk
saft fra en halv lime
4 store spiseskjeer kesam
salt og pepper

Begynn med guacamolen: Riv hvitløken, mos avocadoen og bland begge deler med lime og kesam. Smak til med salt og pepper.

Skjær kyllingen i strimler, del blomkål og brokkoli i små buketter og kutt opp resten av grønnsakene. Stek først kyllingen i litt olje til den skifter farge. Ta den opp og stek grønnsakene noen minutter til de begynner å bli litt møre. Tilsett kyllingen og stek til den er gjennomstekt. Smak til med salt og pepper. Server med guacamole og ris.

Laks i basilikumsaus


4 porsjoner

600 g laksefilet
3 sjalottløk
smør
1 dl eplejuice
2 dl grønnsaksbuljong
1,5 dl matfløte
2 ts tørket basilikum
salt
pepper

Finhakk sjalottløken og surr den i litt smør til den blir myk. Tilsett fløte, buljong, eplejuice og basilikum og la det koke litt inn. Smak til med salt og pepper. Del laksen i passe store biter. La den trekke i sausen i ca 10 minutter til den er gjennomkokt. Serveres med blandet salat, cherrytomater og potet.

Laksesuppe



1 gulrot
1/2 purre
en liten bit sellerirot
1 kløft hvitløk
smør
1 liter vann
1 grønnsaksbuljonterning
2 ss tomatpuré
400 g laksefilet
1 dl matyoghurt
salt

Kutt gulrot, purre og sellerirot i tynne strimler. Hakk opp hvitløken. Smelt litt smør i en kjele og tilsett grønnsakene. Fres et par minutter og tilsett tomatpuré. La den frese med en liten stund. Tilsett vann og grønnsaksbuljong, kok opp og la koke noen minutter. Skjær laksen i biter og legg dem i suppa. La det hele trekke på svak varme i 10 minutter. Tilsett yoghurt og smak til med salt. Server med rundstykke ved siden av.

Godkjent av hele familien.